Vandaag spraken wij met Ineke Sprenkels-Mulder, herboriste en gespecialiseerd verpleegkundige, die haar expertise in de gezondheidszorg samenbracht met haar liefde voor de geneeskracht van kruiden. In haar weelderige tuin in Hoek van Holland kweekt en verwerkt ze kruiden die het welzijn bevorderen. Kruidien, haar initiatief, vormt een kruispunt van natuurlijke zorg, duurzaam leven en gemeenschapszin. In dit interview deelt ze haar verhaal en de essentie van Kruidien.
Wie ben je en wat inspireerde tot de start van Kruidien?
Ik ben Ineke, getrouwd en trotse mamma van een prachtige en al grote dochter en zoon. Zij doen nu hun eigen ding. Ik werk nu dertig jaar als gespecialiseerd verpleegkundige in de Thuiszorg.
Nu de kids groot zijn heb ik tijd voor mijn passie naast mijn werk die me al heel lang “roept.” We hebben een mooie tuin sinds onze verhuizing naar Hoek van Holland. Nu kan ik eindelijk in mijn moestuin eigen en wildpluk kruiden kweken en verwerken. Wilde kruiden uit de natuur kunnen zoveel voor onze gezondheid doen!
In de natuur zijn, plukken, werken met en het verwerken van kruiden voelt als thuiskomen. Net als in de zorg wil ik andere mensen leren om zichzelf te kunnen helpen om te gaan met dagelijkse ongemakken en zo gezond mogelijk te blijven. (Wilde) kruiden en hun werking zijn daarbij een fantastische hulp.
Kun je het assortiment van Kruidien kort beschrijven en wat maakt Kruidien daarin uniek?
Mijn assortiment is vaak afhankelijk van het seizoen waarin we leven. Je kunt erop vertrouwen dat moeder natuur je in elk seizoen biedt wat je op dat moment nodig hebt. Op dit moment beleven we het voorjaar, nu is het tijd om ons lichaam wakker te maken en te reinigen na een lange winterperiode.
Ik maak van biologische en pure oliën en kruiden uit de natuur en mijn eigen (onbespoten) tuinkruiden o.a. goudsbloemzalf, eczeemzalf, en bv. smeerwortelzalf. Ieder met zijn eigen werking en toepassing. Ik maak ook brandneteltinctuur, rozemarijntinctuur, zomerthee van wilde kruiden uit de natuur van Hoek van Holland, brandnetelthee, en biologische, eigen gekweekte zaden en los verkrijgbare kruiden. Op verzoek kan ik uiteraard ook een specifieke en op maat gemaakte zalf/tinctuur/olie of balsem/zeep, thee maken die kan helpen bij dagelijkse ongemakken en kwaaltjes.
Als verpleegkundige adviseer ik alle klanten met een kruidenvraag of product om advies in te winnen bij hun huisarts of behandelend arts als zij een specifiek product willen gebruiken bij bv. regulier medicijngebruik of aanwezige ziektes. Er kan een wisselwerking zijn en bij mij geldt altijd: doe het goed, of doe het niet.
Hoe draagt Kruidien bij aan duurzaamheid en milieubewustzijn?
Dit was vanaf de start van mijn bedrijf Kruidien voor mij een belangrijk uitgangspunt wat ik als basis nastreef. Bewustzijn van recycling van gebruikte verpakkingsmaterialen voor mijn handgemaakte natuurproducten (zoals gebruikte en gereinigde glazen potjes van de kinderopvang van de vrije school in Den Haag, recyclebare aluminium-blikjes, hergebruik van kartonnen doosjes en natuurvriendelijke materialen (gerecycled papier).
Kruidien gebruikt kruiden en planten uit de natuur, meegaand met de cyclus van de natuur zodat we haar niet belasten en zo gedeeltelijk zelfvoorzienend kunnen zijn. Recyclen is voor mij normaal en een way of life, 80% van mijn kleding komt van kringloopwinkels.
Hoe is Kruidien verbonden met lokale gemeenschappen en leveranciers?
Ik werk samen met een andere ondernemer in de regio Westland om elkaar te ondersteunen en te promoten (de Vilten Tol in Monster). Ik ben verbonden met het wijkinitiatief in Hoek van Holland om alle inwoners bekend te maken met de kruiden uit de natuur. Ik werk samen met Zuidhollands Landschap in het bevorderen van behoud van het bos en duinlandschap met een lokale gids voor struin en bewustwordingstochten.
Kun je ons ook vertellen over de relatie tussen Kruidien en de vrijeschool gemeenschap?
Via mijn lieve vriendin die werkzaam is op de kinderopvang bij de vrije school in Den Haag, kwam ik in aanraking met de vrijeschool gemeenschap en jullie gedachtengoed. Ik ben lerende hierover en merk dat het goed aanvoelt en aansluit op mijn visie van leven met de seizoenen van de natuur en het voor elkaar er zijn en zorgen als gemeenschap.
Welke rol spelen jouw eigen ervaringen bij het vormgeven van Kruidien?
Mijn ervaringen in de gezondheidszorg zijn hierin mede vormend geweest. Er worden veel medicijnen (soms terecht en soms onterecht) gebruikt en ingezet, waar ik denk dat kruiden meer natuurlijk en helpend kunnen werken voor ons menselijk lichaam bij dagelijkse ongemakken, zonder de bijwerkingen die er kunnen zijn van kunstmatig gefabriceerde medicatie. Veel medicatie van origine komt uit de natuur, we zijn veel vergeten wat vroeger normaal en natuurlijk werd ingezet en goed werkzaam was. Een balans tussen beide en integratie kan hierbij helpend zijn.
Op welke manier integreert Kruidien kennis uit de natuurgeneeskunde?
Zoals al eerder genoemd: Doe het goed of doe het niet is een beetje mijn stokpaardje. Recent heb ik mijn eerste jaar Herborist afgerond. Binnenkort begint mijn volgende 4-jarige kruidenstudie. Begin bij jezelf, wat weet je, wat niet, wat kun je leren? Ik oriënteer me breed in de natuurgeneeskunde, ben voortdurend nieuwsgierig en leergierig. Niet alleen studie en kennis opdoen, ik ben gezegend met lieve mensen om me heen die mijn producten ook willen uitproberen, zodat ik ook vanuit ervaringen uit de praktijk mijn producten kan blijven verbeteren en toepassen. Delen, leren en feedback vragen.
Is er nog iets anders dat je als afsluiter met ons zou willen delen?
Ik hoop nog vele jaren met Kruidien mijn kennis, inzichten en ervaringen te mogen delen en hiermee anderen te kunnen helpen. Dat voelt voor mij elke keer weer als een cadeautje.