Kun je jezelf kort voorstellen en wat heeft je bewogen om Regenboogschaap te beginnen
Regenboogschaap is opgericht in 2008, ik studeerde marketing, mijn vriend (inmiddels man) had een opleiding in de ICT afgerond en toen hij vroeg of ik geen winkeltje wilde hebben. Dat leek me wel een leuk idee, als hobby. Heel klein ben ik begonnen en beetje bij beetje werd het bedrijf steeds groter. Toen ik afstudeerde in 2011, en inmiddels moeder van Bram was geworden, lukte het niet om part time aan het werk te komen en heb ik mijn vader gevraagd of hij geld kon lenen zodat ik een omslag in het bedrijf kon maken van hobby naar werk. Ik kon steeds meer inkopen en het assortiment uitbreiden. En met Bram, onze oudste zoon, groeide ook het assortiment mee. Waar ik begon met vooral hobbymaterialen, kwam er ook speelgoed en gecertificeerde katoenen en wollen kleding bij. Toen ook onze tweede zoon werd geboren, werd het huis te klein en verhuisde het bedrijf naar het industrieterrein. Intussen zijn we opnieuw verhuisd en hebben we nu een zeer ruim pand van zo’n 350m2 en hebben een ware showroom ingericht zodat klanten ook zelf kunnen rondsnuffelen.
Je noemt jezelf een online duurzaam antroposofisch warenhuis. Kun je toelichten wat dit betekent voor je productassortiment?
Wij zijn zeer kritisch in het kiezen van merken. Veel van onze merken komen uit Duitsland, waarbij de producten ook daar gemaakt worden, of we kiezen voor merken met goede keurmerken zoals GOTS, IVN en KBA/KBT. Wat van dichtbij kan komen, halen we dus ook van dichtbij. Bij duurzaam kijken we vooral of producten lang mee gaan en simpel te herstellen zijn bij schade. Bij antroposofisch kijk ik vooral naar de spullen die ik ook op de vrije school zie; veel vrije scholen zijn dan ook klant van ons. Het zijn producten die enorm mooi afgewerkt zijn, met oog voor detail en waarin je de liefde van de maker voelt.
Op welke manier is Regenboogschaap verbonden met de antroposofie en de vrijeschoolpedagogie?
Zelf heb ik als kind op de vrije school gezeten (in Groningen en in Oldenzaal en ook alle drie mijn kinderen zitten op de Vrije School de Vuurvogel in Ede en het Karel de Grote college in Nijmegen. Op beide scholen ben ik actief als ouder. We proberen te leven met de seizoenen, veel naar de behoefte en de ontwikkeling van onze kinderen te kijken en veel de natuur in de gaan.
Is Regenboogschaap ook actief met andere antroposofische initiatieven en zou je hier een voorbeeld van kunnen geven?
Wij staan het het Waldorffestival en proberen op zo veel mogelijk vrije school markten te komen, om zo de connectie aan te gaan met andere mensen met een antroposofische instelling, en ze te inspireren met mooie producten en gesprekken..
Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen; Hoe ga je daar mee om?
Wij proberen waar mogelijk alles te recyclen; dozen die opnieuw gebruikt worden, al ons verpakkingsmateriaal hergebruiken we (daarom kan het voorkomen dat je in je bestelling verschillende soorten verpakkingsmaterialen zit). Facturen sturen wij enkel digitaal en bij de bestelling doen we enkel een mooie kaart met een persoonlijke boodschap, verder geen ander reclamemateriaal. We gebruiken waar mogelijk de bakfiets om alle bestellingen naar het afhaalpunt te brengen.
In ons pand gebruiken we geen verwarming (het is helaas niet goed geïsoleerd) maar maken we gebruik van onze eigen wollen kleding om warm te blijven.
Wat inspireert je in je werk en wat hoop je uiteindelijk met Regenboogschaap te bereiken?
Ik hoop mensen te inspireren voor het gebruik van duurzame producten. Ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Gelukkig zie ik dat klanten dat steeds meer doen. Hoe leuk is het om klanten in de winkel te zien die zeggen de Ostheimer diertjes van tig jaar geleden nog steeds te hebben en er nog steeds mee gespeeld wordt?